Evenementen in Eijsden-Margraten

Hier wordt het leven gevierd

De tijd bepaalt welke feesten er gevierd worden, welke vlaggen uithangen en welke tradities geëerd worden. Carnaval vier je in de winter, de mei-den wordt geplant in de lente,  de processie loop je in de zomer en in het najaar start het jachtseizoen en heeft ons culinair aanbod de volle aandacht.

In Eijsden-Margraten vind je een prettige balans tussen het koesteren van eeuwenoude tradities en het leven anno nu.

Binnenkort te doen

Jaarlijkse highlights

Volta Limburg Clasic Wielerwedstrijd

Begin april

Wielerwedstrijd met start en finish in de Diepstraat te Eijsden, voorheen treffend De Hel van het Mergelland geheten. Op zaterdag vindt zowel de heren- als de dameswedstrijd plaats. Op zondag is er een toertocht voor alle liefhebbers over verschillende afstanden

Meer informatie

St. Brigida – Denhalen in Noorbeek

2 weken na Pasen

Deze eeuwenoude traditie is gebaseerd op de belofte die de inwoners van Noorbeek in 1634 aan Sint Brigida hebben gedaan. Als de gevreesde veeziekte zou verdwijnen, zouden ze ter ere van haar ieder jaar een den halen en planten voor de kapel die aan haar gewijd is.  

De den wordt door leden van de jonkheid in het bos gekapt en met een door paarden getrokken dennenkar naar Noorbeek vervoerd. Daarna is het de beurt aan de getrouwde mannen van Noorbeek om de den recht te zetten / te planten. 

De mensen van Noorbeek geloven dat Sint Brigida als beschermvrouwe zorgt voor degenen die betrokken zijn bij het denhalen en zien haar als patrones van vee en parochie die Noorbeek steeds van veeziekten heeft gevrijwaard. 

Meer informatie

Memorial day

Laatste zondag in mei

Tijdens Memorial Day, wordt op alle plaatsen die de American Battle Monuments Commision over de hele wereld beheerd, eerbetoon gebracht aan alle gevallenen tijdens diverse oorlogen. Op de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten is dit steeds op zondag.

Meer informatie

Broonk Eijsden

2e zondag na Pinksteren

Een jaarlijks terugkerend gebeuren in de meeste oude kernen en gehuchten van de gemeente is de Bronk in Eijsden, dat vroeg in de zomer plaatsvindt. Het feest begint op de zondagmorgen, twee weken na Pinksteren, met een religieuze processie, gevormd door allerlei gekostumeerde groepen, die de dorpspastoor begeleiden en gaat daarna gedurende twee à drie dagen verder met onder andere reidansen. Deze reidans, Cramignon genaamd, is een gebruik dat is overgewaaid uit het nabijgelegen Wallonië. In de oude kernen van Caestert en Breust wordt tevens de Bronkmaandag gevierd. De jonkheden (jongeren boven de 16) organiseren het feest. In Caestert verzorgt de Jonkheid van Caestert het feest en in Breust, de Jonkheid van Breust. Bronkdinsdag viert de Jonkheid van Eijsden haar eigen feest.

sfeerimpressie

Limburgs Landmarkt Mesch

2e weekend van september

Limburgs Landmarkt Mesch begint zaterdagavond met een culinaire en muzikale zaterdagavond. Zondag bruist Mesch. Slenter over de gezellige markt, 'n combinatie van een 'Luikse' markt met streekproducten en oude ambachten. Geniet van ‘n hapje, 'n drankje en van muziek tijdens het frühshoppen. In de weilanden vind je antieke werktuigen, tractoren, brommers en auto’s. Voor de kinderen is er een kinderboerderij, springkussens, spellencircuit en een draaimolen. De hele dag zijn er demonstraties met schapen, vogels, honden, paardendressuur, westernshows en nog veel meer. Het entreebewijs is een lot waarmee mooie prijzen zijn te winnen. De landmarkt wordt afgesloten met een muzikale avond.

Meer informatie

Liberation activiteiten

september

Op 12 september 1944 zetten Amerikaanse soldaten in Mesch voet op Nederlandse bodem. Hiermee maakten ze een begin aan de bevrijding van heel Nederland. In het jubileumjaar willen we niet alleen onze bevrijding vieren en stil staan bij de offers die de jonge bevrijders voor ons gebracht hebben. We willen vooral de gebeurtenissen en verhalen terug in ons bewustzijn brengen en er voor zorgen dat het bevrijdingsverhaal diep in ons culturele identiteit geworteld blijft.

Vrijheid ervaren we met onze buren, streekgenoten en landgenoten. Elk jaar in vrijheid is er één om bij stil te staan. Samen brengen we de verhalen, en daarmee onze identiteit en vrijheidsbesef, over op de volgende generatie.

Meer over de Liberation activiteiten

Beleefweekend (Nacht van de nacht, dag van de stilte)

Laatste weekend van oktober

Het waarderen van stilte, rust, ruimte en donkerte in het leven van alledag daar staan we ieder jaar in het laatste weekend van oktober bij stil. Dit weekend is niet zomaar gekozen: zaterdag 30 oktober is de landelijke Nacht van de Nacht, zondag 31 oktober is de landelijke Dag van de Stilte. Organisaties, verenigingen en particulieren organiseren dan activiteiten die in het teken staan van de beleving van stilte en donkerte.

Bezinnen, proeven, horen, zien, bewegen en cultuur… dat zijn de ingrediënten van het Beleefweekend; een weekend vol zinneprikkeling en activiteiten voor iedereen van 0 tot 100

meer informatie

Slipjacht Mheer

medio november

Op een zaterdag medio november zal weer de jaarlijkse slipjacht in en rond Mheer worden gehouden. Het Slipjacht Comité Mheer is in samenwerking met Jachtvereniging Soestdijk er weer in geslaagd een aantrekkelijke jacht uit te zetten voor ruiters, honden en toeschouwers.

Rond 12:00 uur zullen de ruiters verzamelen achter het kasteel van Mheer, waar toeschouwers het schouwspel kunnen bekijken. Rond 13.00 wordt het sein voor vertrek gegeven; de honden worden op het spoor gezet en de jacht is begonnen. 

Na het sluiten van de jacht zullen de ruiters de paarden verzorgen en zich opmaken voor de zogenaamde afterhunt. Vanaf 19.00 uur is er in café Quanten een “Afterhuntdinner”. Hier kan iedereen aan deelnemen na reservering. Tijdens deze avond is er livemuziek, voor de gezellige sfeer.    

meer informatie

Organiseert u een evenement en staat deze nog niet op deze site?
Meld uw evenement dan nu aan zodat deze zichtbaar is op vvvzuidlimburg.nl en ontdekeijsdenmargraten.nl.

Meer over Eijsden-Margraten

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website