Evenementen in Eijsden-Margraten

Hier wordt het leven gevierd

De tijd bepaalt welke feesten er gevierd worden, welke vlaggen uithangen en welke tradities geëerd worden. Carnaval vier je in de winter, de mei-den wordt geplant in de lente, de processie loop je in de zomer en in het najaar start het jachtseizoen en heeft ons culinair aanbod de volle aandacht. In Eijsden-Margraten vind je een prettige balans tussen het koesteren van eeuwenoude tradities en het leven anno nu.

Wat is er binnenkort te doen?

Het KIEM Platform

Ben of ken jij een cultuurmaker? Het KIEM platform wordt straks dé ontmoetingsplek voor de evenementen en creatieve geesten die Eijsden-Margraten verrijken. Organiseer je bijvoorbeeld een regelmatig terugkerende activiteit of een uniek evenement? Of wil je vindbaar zijn met je studio, website of project? Meld je aan en laat jezelf zien! 

Het KIEM platform is een burgerinitiatief, mogelijk gemaakt door de Gemeente Eijsden-Margraten.

Lees verder

Jaarlijkse highlights

Volta Limburg Classic Wielerwedstrijd

Begin april

Wielerwedstrijd met start en finish in de Diepstraat te Eijsden, voorheen treffend De Hel van het Mergelland geheten. Op zaterdag vindt zowel de heren- als de dameswedstrijd plaats. Op zondag is er een toertocht voor alle liefhebbers over verschillende afstanden

Inwoners van Noorbeek dragen samen een mei den

Denhalen in Noorbeek

2 weken na Pasen

Deze eeuwenoude traditie is gebaseerd op de belofte die de inwoners van Noorbeek in 1634 aan Sint Brigida hebben gedaan. Als de gevreesde veeziekte zou verdwijnen, zouden ze ter ere van haar ieder jaar een den halen en planten voor de kapel die aan haar gewijd is. De den wordt door leden van de jonkheid in het bos gekapt en met een door paarden getrokken dennenkar naar Noorbeek vervoerd. Daarna is het de beurt aan de getrouwde mannen van Noorbeek om de den recht te zetten / te planten.

Memorial day

Laatste zondag in mei

Tijdens Memorial Day, wordt op alle plaatsen die de American Battle Monuments Commision over de hele wereld beheerd, eerbetoon gebracht aan alle gevallenen tijdens diverse oorlogen. Op de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten is dit steeds op zondag.

De processie in Bronk

Broonk Eijsden

2e zondag na Pinksteren

Een jaarlijks terugkerend gebeuren in de meeste oude kernen en gehuchten van de gemeente is de Bronk in Eijsden, dat vroeg in de zomer plaatsvindt. Het feest begint op de zondagmorgen, twee weken na Pinksteren, met een religieuze processie, gevormd door allerlei gekostumeerde groepen, die de dorpspastoor begeleiden en gaat daarna gedurende twee à drie dagen verder met onder andere reidansen. Deze reidans, Cramignon genaamd, is een gebruik dat is overgewaaid uit het nabijgelegen Wallonië. 

Limburgs Landmarkt Mesch

2e weekend van september

Limburgs Landmarkt Mesch begint zaterdagavond met een culinaire en muzikale zaterdagavond. Slenter over de gezellige markt, 'n combinatie van een 'Luikse' markt met streekproducten en oude ambachten. Geniet van ‘n hapje, 'n drankje en van muziek tijdens het frühshoppen. In de weilanden vind je antieke werktuigen, tractoren, brommers en auto’s. Voor de kinderen is er een kinderboerderij, springkussens, spellencircuit en een draaimolen.

Liberation activiteiten

September

Op 12 september 1944 zetten Amerikaanse soldaten in Mesch voet op Nederlandse bodem. Hiermee maakten ze een begin aan de bevrijding van heel Nederland. We vieren niet alleen onze bevrijding maar staan ook stil bij de offers die de jonge bevrijders voor ons gebracht hebben. We willen vooral de gebeurtenissen en verhalen terug in ons bewustzijn brengen en er voor zorgen dat het bevrijdingsverhaal diep in ons culturele identiteit geworteld blijft.

Cittaslow-maand

Hele maand oktober

De hele maand oktober kunnen inwoners, ondernemers en bezoekers kennis maken met alles wat de drie gemeenten Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals Cittaslow maakt.
Samen met Cittaslowambassadeurs en andere lokale partners wordt een gevarieerd programma samengesteld met meer dan 100 activiteiten om actief aan deel te nemen, te bezoeken en te beleven! Bezinnen, voelen, proeven, horen, zien, bewegen, cultuur en mindfulness. Ontdek het unieke landschap, het erfgoed, de historie en de gastvrijheid. Proef en koop ambachtelijke en heerlijke streekproducten.

Slipjacht Mheer

Medio november

Op een zaterdag medio november zal weer de jaarlijkse slipjacht in en rond Mheer worden gehouden. Het Slipjacht Comité Mheer is in samenwerking met Jachtvereniging Soestdijk er weer in geslaagd een aantrekkelijke jacht uit te zetten voor ruiters, honden en toeschouwers.

Bordje met tekst 'you're welcome'

Meld je evenement gratis aan!

Wil jij dat jouw evenement ook in de evenementenlijst wordt opgenomen van Visit Zuid-Limburg? Meld dan hier direct gratis jouw evenement aan. Op zoek naar extra promotie mogelijkheden voor jouw evenement? Bekijk dan hier de promotiepakketten van Visit Zuid-Limburg.

Lees verder

Er valt nog zo veel te ontdekken in Eijsden-Margraten:

Aanzicht van hoog rechthoekig monument met daarvoor waterpartij op Amerikaanse Begraafplaats Margraten

Ontdek alle hotspots

Voor het eerst in de gemeente Eijsden-Margraten? Of ben je er al vaker geweest? Wij hebben een lijst gemaakt van dingen die je in ieder geval gezien of gedaan moet hebben tijdens je bezoek. Ga je mee op pad?

Lees verder

De prachtige omgeving

Het landschap doet grenzen vervagen. Het verbindt regio’s en culturen. Grenzeloos genieten krijgt hier wel een heel letterlijke betekenis, met de stadse flair van Maastricht, Aken of Luik en het authentieke Belgische achterland op fiets- en loopafstand!

Lees verder
Mensen zitten onder de parasols op het terras van Eetcafé Aon 't Bat in Eijsden in de avond

Bourgondisch en Bruisend

Laat je onderdompelen en proef van al het goede dat Eijsden-Margraten te bieden heeft. Hier kun je op het ritme van de seizoenen genieten van eerlijkheid en puurheid. In het voorjaar wegdromen tijdens een picknick in een prachtig bloesemlandschap en in de zomer vers geplukte kersen langs de weg kopen.

Lees verder