Informatie in verband met coronavirus

Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle! Daarom houden we ons in Zuid-Limburg aan het stappenplan van de Rijksoverheid. Check de websites van de aanbieders voor actuele maatregelen voor horeca, culturele instellingen, bioscopen, musea, voorzieningen van accommodaties, sauna’s, casino’s en bibliotheken.

75 jaar bevrijding in Eijsden-Margraten

Ode aan de vrijheid

Op 12 september 1944 trekken de geallieerde troepen het dorpje Mesch in Eijsden-Margraten binnen. Het dorpje wordt als eerste dorp in Nederland bevrijd! Precies 75 jaar later herdenken en vieren we met dankbaarheid en trots de bevrijding. 

Vrijheid vier je samen
Vrijheid vier je samen September 2019

September 2019 wordt in de gemeente Eijsden-Margraten een echte Liberation maand met prachtige activiteiten voor jong en oud. Kijk voor het programma op www.75jaarliberation.nl 

Bevrijdingsevenementen in Eijsden-Margraten

De mooiste verhalen

Jos Hendriks
Jos Hendriks Adoptant Amerikaans oorlogsgraf

“Mijn moeders familie heeft meteen na de oorlog een graf in Margraten geadopteerd. Ik vind het belangrijk om de traditie voort te zetten, als eerbetoon aan degenen die ervoor zorgden dat wij in vrijheid leven. Dat zij hun leven gaven in een vreemd land voor onze vrijheid, moeten we koesteren en doorgeven aan de volgende generatie. Vrijheid is niet vanzelfsprekend.”

Dieudonné Akkermans
Dieudonné Akkermans Burgemeester

“Het is belangrijk om onze geschiedenis te kennen. Vrijheid is mooi, maar ook kwetsbaar. Na 75 jaar vrede zijn er generaties die geen oorlog hebben gekend. Dan is het moeilijk te beseffen wat vrijheid betekent. Hoe belangrijk het is voor onze samenleving, onze waarden en onze vriendschappen met andere landen. Ik vind het dan ook prachtig om te zien dat er in onze gemeenschap warme initiatieven ontstaan om onze vrijheid te vieren. Dat maakt me dankbaar en trots.”

Op onze website www.75jaarliberation.nl staan ook verhalen over de herdenking en het vieren van de bevrijding. Ook een verhaal delen? Mail dit dan naar 75jaarLiberation@eijsden-margraten.nl. Uw bijdrage is van harte welkom!

Hier is de invloed van WOII nog goed zichtbaar...

Amerikaanse Begraafplaats Margraten

Wat vrijheid betekent, zie en voel je pas bij een bezoek aan de enige Amerikaanse Begraafplaats van Nederland. Op de begraafplaats zijn 8.302 militairen begraven waarvan het merendeel gesneuveld is tijdens de bevrijding van Zuid-Oost Nederland in WOII en de opmars door Duitsland. Tot ver in de omtrek is de begraafplaats zichtbaar door de 30 meter hoge toren.

Lees meer

De gezichten van Margraten

Op alle 8.301 kruizen en Davidssterren op de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten staan namen. Rij na rij, kruis na kruis... Wie waren deze soldaten, waar kwamen ze vandaan en wat deden zij voordat de oorlog begon? 'De gezichten van Margraten' geeft deze helden, die gevochten hebben voor onze vrijheid, een gezicht. Als de foto's één ding duidelijk maken is dat zij personen waren zoals eenieder ander: iemands vader, zoon, broer, echtgenoot of vriend. 

Lees meer

Liberation Route

Liberation Route Europe is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die belangrijke mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt. De route vormt een schakel tussen de belangrijkste regio's tijdens de opmars van de westelijke geallieerden en gaat over landsgrenzen heen die ons continent veel te lang hebben verdeeld. In Mesch en Margraten zijn luisterstenen geplaatst, met ieder een bijzonder verhaal. 

Lees meer

Fietsen naar vrijheid

In Eijsden-Margraten is er nog veel te zien en te horen uit deze roerige tijd. Zo veel dat je beter de fiets kunt pakken! Fietsen naar vrijheid is een thematische fietsroute met drie aaneensluitende routes: Bevrijding van het Maasdal, Bevrijding van het Heuvelland en Bevrijding van het Plateau. Zo kies je zelf hoe lang jouw fietstocht wordt. Met het perfect bewegwijzerde knooppuntensysteem gaat navigeren bijna vanzelf.

lees meer

Meer over Eijsden-Margraten

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website