Een groep mensen wandelt door een natuurgebied

Ontdek alle hotspots van Eijsden-Margraten

Highlights die je zeker niet mag missen!

Voor het eerst in de gemeente Eijsden-Margraten? Of ben je er al vaker geweest? Wij hebben een lijst gemaakt van dingen die je in ieder geval gezien of gedaan moet hebben tijdens je bezoek. Ga je mee op pad?

De Amerikaanse Begraafplaats

In Margraten bevindt zich de enige Amerikaanse begraafplaats in Nederland. Hier zijn 8.302 militairen begraven. Het merendeel is gesneuveld tijdens de bevrijding van het zuidoosten van Nederland in W.O.II en de opmars door Duitsland. Tot ver in de omtrek is de begraafplaats zichtbaar door een toren van 30 meter hoog. De graven zijn inmiddels allemaal ‘geadopteerd’. 

Een klein lampje brandt in een donkere mijngang van Vuursteenmijn Rijckholt

Prehistorische Vuursteenmijn Rijckholt

Verborgen in het Savelsbos liggen de unieke, prehistorische vuursteenmijnen. Zo’n 6000 jaar geleden groeven mensen hier naar vuursteen om er vervolgens gebruiksvoorwerpen en pijlpunten van te maken. Vuursteen was een ideale grondstof, het splijt gemakkelijk en heeft scherpe breukranden. In eerste instantie groeven de mensen kuilen om naar vuursteen te zoeken, later gingen mensen ook diep de grond in. Zo ontstond een uitgebreid complex van ondergrondse schachten en mijngangen. 

Een groep konikpaarden liggen te rusten op een grasland naast de Maas

De Maas

Flanerend langs de natuurlijke oevers van de Maas zal je door een intens gevoel van rust worden overvallen. Mooie wandelpaden door het ruige natuurgebied Eijsder Beemden met een verrassende flora en fauna. Geniet van de grote hoeveelheid aan watervogels, grazende konikpaarden en galloway runderen. Er zijn volop mogelijkheden voor recreatie op of aan het water van de Maas, de rivier die in Eijsden Nederland binnenkomt. 

Appels, Fruit, Fruitkisten, Fruitgaard, Boerderij, Margraten Roosenboom

Lekkers uit de streek

Ervaar de rijke tradities, de gastvrijheid en de hartelijkheid van de mensen in deze landstreek met zijn voortreffelijke streekgastronomie. Een smaakvolle beleving is hier vanzelfsprekend. Proef het uitgebreide assortiment aan vers fruit en de vele streekproducten waaronder stroop, de echte Limburgse fruitvlaaien, slagersworsten, jams, honing, sappen en wijnen. Van oudsher kent de gemeente Eijsden-Margraten een grote fruittraditie.

Kerk van Noorbeek prijkt boven herfstige bomen

Icoonlandschap Noorbeek

Een Icoonlandschap is een gebied dat ons toont hoe mooi, rijk en inspirerend ons land kan zijn. Een gebied waar de geschiedenis nog zichtbaar is en waar flora en fauna bewaard zijn gebleven. Een gebied dus dat in alle jaren sinds zijn ontstaan intact is gebleven en zijn cultuurlandschappelijke en -historische waarden heeft behouden. Het cultuurhistorisch landschap van Noorbeek is met zijn diep uitgesleten holle wegen en terrassen op een aantal plekken al sinds de Middeleeuwen onveranderd. De kleinschalige landschappen worden zorgvuldig beheerd, soms zelfs met behulp van oude koeien- en schapenrassen. 

Wilde daslook groeit tussen de bomen in het Savelsbos

Savelsbos

Het Savelsbos is een van de mooiste bossen van Nederland. Het is een langgerekt bos van zes km met een oppervlakte van 300 hectare. Het verschil tussen het hoogste en laagste punt is 75 meter. Vanuit het oosten loop je van hoog naar laag grubben. Een grubbe is een wei die is uitgeslepen door water dat vanaf een helling naar een lager gelegen gebied stroomt. Vanuit het Savelsbos stroomt de regen en het smeltwater in de richting van het Maasdal. Dit is al miljoenen jaren zo en daardoor zijn hier de grubben onstaan. 

Hoogstam en bloesem

Van oudsher kent de gemeente Eijsden-Margraten een grote fruittraditie. Hoogstambomen zoals kersen, pruimen, appels en peren domineerden vroeger al het landschap. Deze hoogstambomen maar ook de vele laagstambomen geven in de lente een geweldig kleurenpalet in het heuvelland. Een slinger van bloesem verbindt de weilanden en dorpjes en daagt je uit om deze bloemenpracht te aanschouwen. Elk jaar worden er weer diverse bloesemtochten georganiseerd om al wandelend dit natuurschoon te beleven.

Bloemen in bloei in Batsteeg in Eijsden

Historisch centrum Eijsden

De Maas komt bij Eijsden Nederland binnen. Het Maasdorp Eijsden ligt dan ook aan de Belgische grens, ten zuiden van Maastricht. Beleef de pittoreske straatjes en de vele gezellige terrasjes. In Eijsden word je onthaald met Waalse ambiance, Vlaamse gastvrijheid en Limburgse levensvreugde. Je bent verzekerd van een aangenaam verblijf in een Bourgondische sfeer. Dit heeft ongetwijfeld te maken met de zuidelijke ligging in de Euregio nabij de grens met België.

Voet- en fietsveer 'Cramignon'

Nabij de kern Eijsden, gelegen tussen de Belgische gebieden Voerstreek en Haspengouw,  is de doorsteek tussen deze gebieden met het voet- en fietsveer ‘Cramignon’ over de Maas is meer dan de moeite waard. Het voet- en fietsveer tussen Eijsden en Lanaye (België) ligt hier nabij het Bat - Diepstraat en vormt van medio maart tot en met oktober een aangename vaste verbinding van ons grensgebied met alle recreatiemogelijkheden van dien.

De ingang van de prehistorische vuursteenmijn Rijckholt bedolven onder de herfstbladeren

Op pad langs vuursteen in het Savelsbos

In Eijsden-Margraten vind je een van de hardste grondsoorten ter wereld. In 5 kilometer wandel je langs de belangrijkste plekken waar al die jaren geleden vuursteen werd gewonnen. 

Wandel door het decor van Dagboek van een Herdershond

Door het decor van Dagboek van een Herdershond

Ben je benieuwd naar de wandelroute en de brochure over de succesvolle televisieserie? Neem hieronder alvast een kijkje!

Er valt nog zo veel te ontdekken in Eijsden-Margraten:

De prachtige omgeving

Het landschap doet grenzen vervagen. Het verbindt regio’s en culturen. Grenzeloos genieten krijgt hier wel een heel letterlijke betekenis, met de stadse flair van Maastricht, Aken of Luik en het authentieke Belgische achterland op fiets- en loopafstand!

Lees verder

Overnachten op de leukste plekjes

In de gemeente Eijsden-Margraten zijn volop leuke overnachtings-adresjes te vinden. Ga jij voor een camping in de heuvels of een gezellige herberg? Een knusse vakantiewoning of een luxe b&b?

Lees verder
Mensen zitten onder de parasols op het terras van Eetcafé Aon 't Bat in Eijsden in de avond

Bourgondisch en Bruisend

Laat je onderdompelen en proef van al het goede dat Eijsden-Margraten te bieden heeft. Hier kun je op het ritme van de seizoenen genieten van eerlijkheid en puurheid. In het voorjaar wegdromen tijdens een picknick in een prachtig bloesemlandschap en in de zomer vers geplukte kersen langs de weg kopen.

Lees verder