Hotspots in Eijsden-Margraten

Deze highlights mag je niet missen

Voor het eerst in de gemeente Eijsden-Margraten? Of ben je er al vaker geweest? Wij hebben een top 8 gemaakt van dingen die je in ieder geval gezien of gedaan moet hebben tijdens je bezoek!

Deze highlights mag je niet missen

Vuursteenmijn

Verborgen in het Savelsbos liggen de unieke, prehistorische vuursteenmijnen. Zo’n 6000 jaar geleden groeven mensen hier naar vuursteen om er vervolgens gebruiksvoorwerpen en pijlpunten van te maken. Vuursteen was een ideale grondstof, het splijt gemakkelijk en heeft scherpe breukranden. In eerste instantie groeven de mensen kuilen om naar vuursteen te zoeken, later gingen mensen ook diep de grond in. Zo ontstond een uitgebreid complex van ondergrondse schachten en mijngangen. Tijdens de excursie wordt over het landschap, de geschiedenis, de geologie en de archeologie van het Maasdal, het Zuid-Limburgse heuvelland en het boeiende verhaal van de opgraving verteld. In de bezoekersgang kunnen bezoekers een kijkje nemen in de mijn en vertelt de gids over deze getuige van lang vervlogen tijden. 

Lees meer

De Maas

Flanerend langs de natuurlijke oevers van de Maas zal je door een intens gevoel van rust worden overvallen. Mooie wandelpaden door het ruige natuurgebied Eijsder Beemden met een verrassende flora en fauna. Geniet van de grote hoeveelheid aan watervogels, grazende konikpaarden en galloway runderen. Er zijn volop mogelijkheden voor recreatie op of aan het water van de Maas, de rivier die in Eijsden Nederland binnenkomt. Van vissen, kanovaren, zeilen of met een bootje varen en dan even aanmeren in een jachthaven. Of  natuurlijk gewoon zwemmen aan een dagstrand. Aan de grens met Maastricht bevindt zich 'Funvalley' waar volop gelegenheid is om met de hele familie te recreëren.

Download wandelroute

Lekkers uit de streek

Ervaar de rijke tradities, de gastvrijheid en de hartelijkheid van de mensen in deze landstreek met zijn voortreffelijke streekgastronomie. Een smaakvolle beleving is hier vanzelfsprekend. Proef het uitgebreide assortiment aan vers fruit en de vele streekproducten waaronder stroop, de echte Limburgse fruitvlaaien, slagersworsten, jams, honing, sappen en wijnen. Van oudsher kent de gemeente Eijsden-Margraten een grote fruittraditie. Hoogstambomen zoals kersen, pruimen, appels en peren domineerden vroeger al het landschap. Voor vele families was de fruitteelt de belangrijkste inkomstenbron. In vroegere jaren kende zowel Eijsden als Gronsveld en Margraten hun eigen fruitveiling en waren er meerdere fruitverwerkingsbedrijven (bijvoorbeeld stroop). Nu is er nog één coöperatieve fruitveiling in Margraten, de enige overgebleven veiling in Zuid-Limburg.

Met Fruit Erop Uit

Amerikaanse Begraafplaats

In Margraten bevindt zich de enige Amerikaanse begraafplaats in Nederland. Hier zijn 8.302 militairen begraven. Het merendeel is gesneuveld tijdens de bevrijding van het zuidoosten van Nederland in W.O.II en de opmars door Duitsland. Tot ver in de omtrek is de begraafplaats zichtbaar door een toren van 30 meter hoog. De graven zijn inmiddels allemaal ‘geadopteerd’. Het adopteren van Amerikaanse oorlogsgraven is begonnen in 1945 en staat sinds 2017 op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Lees meer

Icoonlandschap Noorbeek

Een Icoonlandschap is een gebied dat ons toont hoe mooi, rijk en inspirerend ons land kan zijn. Een gebied waar de geschiedenis nog zichtbaar is en waar flora en fauna bewaard zijn gebleven. Een gebied dus dat in alle jaren sinds zijn ontstaan intact is gebleven en zijn cultuurlandschappelijke en -historische waarden heeft behouden. Het cultuurhistorisch landschap van Noorbeek is met zijn diep uitgesleten holle wegen en terrassen op een aantal plekken al sinds de Middeleeuwen onveranderd. De kleinschalige landschappen worden zorgvuldig beheerd, soms zelfs met behulp van oude koeien- en schapenrassen. Door de later ontstane paardenhouderijen is het landschap verrijkt met kilometers nieuwe hagen die diepte geven aan de talrijke panorama’s. De graften, hagen en hoogstamboomgaarden stofferen het landschap en herbergen een rijk planten- en dierenleven.

Lees meer

Savelsbos

Het Savelsbos is een van de mooiste bossen van Nederland. Het is een langgerekt bos van zes km met een oppervlakte van 300 hectare. Het verschil tussen het hoogste en laagste punt is 75 meter. Vanuit het oosten loop je van hoog naar laag grubben. Een grubbe is een wei die is uitgeslepen door water dat vanaf een helling naar een lager gelegen gebied stroomt. Vanuit het Savelsbos stroomt de regen en het smeltwater in de richting van het Maasdal. Dit is al miljoenen jaren zo en daardoor zijn hier de grubben onstaan. De bekendste grubben door het bos zijn: de Sjoen grüb, de Sjêcheldergrüb en de Daorwëg. In het Savelsbos komen zeldzame dieren voor zoals de hazelworm, de eikelmuis, het vliegend hert, de Spaanse vlag, de middelste bonte specht en de wespendief. Maar je kunt er ook bijzondere planten vinden zoals het stinkend nieskruid, de mispel, mannetjesorchis, grote keverorchis en amandelswolfsmelk. In het bos is ook de grootste dassenpopulatie van Nederland te vinden. In het Savelsbos liggen diverse mergelgroeves en twee kiezelkuilen. Nadat de mergel was gewonnen, gebruikte men de groeves voor champignonteelt  en s ’winters werd er vee gestald. De groeves zijn nu allemaal afgesloten en worden door vleermuizen gebruikt als overwinteringsplaats.

Hoogstam en bloesem

Van oudsher kent de gemeente Eijsden-Margraten een grote fruittraditie. Hoogstambomen zoals kersen, pruimen, appels en peren domineerden vroeger al het landschap. Deze hoogstambomen maar ook de vele laagstambomen geven in de lente een geweldig kleurenpalet in het heuvelland. Een slinger van bloesem verbindt de weilanden en dorpjes en daagt je uit om deze bloemenpracht te aanschouwen. Elk jaar worden er weer diverse bloesemtochten georganiseerd om al wandelend dit natuurschoon te beleven.

Download een bloesemroute

Historisch centrum Eijsden

De Maas komt bij Eijsden Nederland binnen. Het Maasdorp Eijsden ligt dan ook aan de Belgische grens, ten zuiden van Maastricht. Beleef de pittoreske straatjes en de vele gezellige terrasjes. In Eijsden word je onthaald met Waalse ambiance, Vlaamse gastvrijheid en Limburgse levensvreugde. Je bent verzekerd van een aangenaam verblijf in een Bourgondische sfeer. Dit heeft ongetwijfeld te maken met de zuidelijke ligging in de Euregio nabij de grens met België. In Eijsden kun je ‘het zuiden al proeven’! Het is dan ook niet verwonderlijk dat je in de spreektaal van de inwoners regelmatig Franse klanken en woorden hoort. Denk bijvoorbeeld aan ‘de Cramignon’, de enige nog ‘levende’ dorpsreidans van Nederland waaraan jong en oud deelneemt tijdens de jaarlijkse Bronkprocessiefeesten.

Lees meer

Voet- en fietsveer 'Cramignon'

Nabij de kern Eijsden, gelegen tussen de Belgische gebieden Voerstreek en Haspengouw,  is de doorsteek tussen deze gebieden met het voet- en fietsveer ‘Cramignon’ over de Maas is meer dan de moeite waard. Het voet- en fietsveer tussen Eijsden en Lanaye (België) ligt hier nabij het Bat - Diepstraat en vormt van medio maart tot en met oktober een aangename vaste verbinding van ons grensgebied met alle recreatiemogelijkheden van dien.

lees meer

Meer over Eijsden-Margraten

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website