Informatie in verband met coronavirus

Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle! Daarom houden we ons in Zuid-Limburg aan het stappenplan van de Rijksoverheid. Check de websites van de aanbieders voor actuele maatregelen voor horeca, culturele instellingen, bioscopen, musea, voorzieningen van accommodaties, sauna’s, casino’s en bibliotheken.

De Gezichten van Margraten

Margraten Bezoek website

De Gezichten van Margraten

De Gezichten van Margraten Amerikaanse Begraafplaats 1Margraten Stuur e-mail Naar de website

Rij na rij, kruis na kruis. Op al deze 8.289 kruizen en Davidssterren op de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten staan namen. Je leest deze en je zult je afvragen: wie waren deze soldaten? Waar kwamen zij vandaan? Wat deden zij voor de oorlog? 


Met De Gezichten van Margraten krijgen zij eindelijk een gezicht. Tijdens dit tweejarig eerbetoon op de begraafplaats zijn dan namelijk van duizenden soldaten de persoonlijke foto's te zien bij hun graven en op de Muren der Vermisten. 


Je kijkt de bevrijders diep in de ogen en staart naar jonge, onbezorgde gezichten. Veelal zijn ook de familieleden op deze foto's te zien. Zij waren net zo goed slachtoffer van de oorlog. Allen worden tijdens dit eerbetoon ontmoet.

Op deze manier wordt de herinnering aan de Amerikaanse soldaten die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog levend gehouden. 8.291 daarvan liggen begraven op de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten; nog eens 1.722 vermiste soldaten worden herdacht op de Muren der Vermisten. 


Zowel in Europa als in de Verenigde Staten zetten vele mensen zich in om de nog ontbrekende foto's te lokaliseren, uiteindelijk in de hoop om elke soldaat een gezicht te geven. Inmiddels zijn er meer dan 7.500 gezichten al gevonden. 

Maar het eerbetoon doet meer dan dat. De Gezichten van Margraten is ook een boodschap voor de toekomst. Als de foto's één ding duidelijk maken, dan is het wel dat de soldaten die begraven zijn en herdacht worden in Margraten personen waren zoals eenieder ander. 


Personen met familie, vrienden, een baan, een sport, een hobby en een huisdier. En dus laten de foto's je zien dat iedereen slachtoffer kan worden van oorlog, net zoals zij dat werden. Daarmee roept het eerbetoon ook onvermijdelijk vragen op. Hoe kans vrede en vrijheid behouden worden? En aan wie geven de mensen het door?


De Gezichten van Margraten is daardoor een krachtige ontmoeting met het verleden, maar ook een duidelijk signaal voor de toekomst. Een moment van herdenken, maar ook van reflectie.

Overzicht

Adres
Amerikaanse Begraafplaats 1, Margraten
Openingstijden en tarieven

Vanwege de globale situatie rond het coronavirus vindt De Gezichten van Margraten ook in 2021 niet plaats. De begraafplaats zelf is elke dag van 9.00-17.00 uur voor je geopend, met uitzondering van eerste kerstdag en nieuwjaarsdag.

Gehandicapten

De begraafplaats is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Stuur een mail.

Verstuur een mail naar De Gezichten van Margraten. Uw bericht wordt na een klik op "Verstuur" direct verstuurd.

In onze privacy verklaring staat hoe Visit Zuid-Limburg met jouw persoonsgegevens omgaat.

Oeps, niet alle velden zijn juist ingevuld. Deze velden zijn gemarkeerd.

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website